H.M. Dronningen lancerer udgravning på Cæsars Forum i Rom

Publiceret:

25.10.2017

Tags:

I morgen torsdag lancerer Hendes Majestæt Dronning Margrethe den arkæologiske udgravning på det antikke Cæsars Forum i Rom. Carlsbergfondet finansierer hele det danske bidrag til udgravningen, der gennemføres i samarbejde med de italienske myndigheder og er en af de mest prestigefulde, som danske arkæologer har været involveret i nogensinde.

Cæsars Forum ligger i umiddelbar nærhed af det verdenskendte Forum Romanum, men Cæsars Forum er aldrig blevet fuldt udgravet. Sandsynligheden for at gøre meget interessante fund er derfor meget høj og opmærksomheden omkring udgravningerne ligeså.

Højdepunkt for dansk arkæologi i Italien

Dronningen vil under besøget i Rom få præsenteret det arkæologiske projekt, der er sat til at vare tre år. Repræsentanter fra Det Danske Institut, Roms kommunes antikvæsen Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali samt de to ledere af den danske del af udgravningen, Jan Kindberg Jacobsen fra Glyptoteket og professor og leder af Grundforskningscenteret Centre for Urban Network Evolutions ved Aarhus Universitet Rubina Raja, vil i løbet af dagen fremvise udgravningsstedet og fortælle om planerne for samarbejdet. Dronningen vil i den forbindelse besigtige Venus Genetrix-templet på Cæsars Forum såvel som det nye udgravningsområde, som også forventes at indeholde en rig gravplads fra århundrederne forud for Roms grundlæggelse i 753 fvt.

”Gennem de seneste årtier har danske arkæologer med Carlsbergfondets støtte gennemført væsentlige udgravninger i Central- og Syditalien. Deltagelsen i udgravningen af Cæsars Forum i Rom markerer et foreløbigt højdepunkt for dansk arkæologisk forskning i Italien. Udgravningen vil utvivlsomt levere afgørende nye fund til forståelse af Cæsars Forum såvel som det centrale Roms udvikling fra forhistorisk tid frem til middelalderen. Projektet har særlig fokus på appliceringen af naturvidenskabelige undersøgelser på et komplekst arkæologisk materiale og de danske ph.d.’er og post.docs, der er tilknyttet projektet, vil i projektperioden arbejde side om side med nogle af Italiens dygtigste arkæologer og konservatorer”, siger Jan Kindberg Jacobsen, Glyptoteket.

Carlsbergfondets arkæologiske engagement er historisk

Med Carlsbergfondets bevilling på 11 millioner kroner til udgravningen af Cæsars Forum understreges fondets engagement i og betydning for dansk og international arkæologi.

Carlsbergfondets arkæologiske engagement går helt tilbage til fondets og Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen og dennes søn Carl, som blandt mange andre i deres samtid nærede en intens interesse for antikken, dens idealer og dens kunst. Carl Jacobsen interesse udmundede sig i grundlæggelsen af Ny Carlsberg Glyptotek, der i dag huser en af verdens største samlinger af græske og romerske skulpturer.

”Carlsbergfondet har siden de to bryggeres tid konstant bidraget til at udvikle dansk arkæologi til det høje stade, som faget har i dag. Fondet har medvirket til at opbygge dansk arkæologis gode ry, som er en helt afgørende grund til, at et hold af danske arkæologer overhovedet kan få lov til at grave på et af de allervigtigste steder i det antikke Rom”, udtaler Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher, der sammen med blandt andre Det Danske Institut i Roms direktør Marianne Pade og de to danske ledere af udgravningen Jan Kindberg Jacobsen og Rubina Raja vil ledsage Dronningen rundt på Cæcars Forum.

Dronningen overrækker pris og stipendium indstiftet af Carlsbergfondet

Udover at besøge Cæsars Forum deltager Dronningen fredag aften i Det Danske Instituts årsfest, der i år markerer 50-året for Kay Fiskers bygning, som huser instituttet. Her vil Dronningen overrække Dronning Margrethes Romerske Pris og H.M. Dronning Margrethe den II’s ”Distinguished” postdoc-stipendium. Både pris og stipendium er indstiftet af og uddeles af Carlsbergfondet.

Følg med fredag aften, når vi offentliggør navnene på modtagerne af prisen og stipendiet på Carlsbergfondets hjemmeside og Twitter.

Besøg i Tarquinia

Under sit besøg i Rom vil Dronningen endvidere vende tilbage til det antikke landskab Etrurien for at besøge byen Tarquinia, hvor hun som ung Prinsesse i slutningen af 1950’erne var på udgravningsferier med sin morfar, den svenske Kong Gustav VI Adolf. Sammen delte Kongen og Prinsessen interessen for arkæologi, og i forbindelse med det forestående besøg vil Dronningen se nærmere på fund fra ældre og nyere udgravninger.

Det var netop i Tarquinia, at Carl Jacobsen i 1892 besøgte byens rigt bemalede grave der dels betog ham på grund af deres farvepragt, men også indgød bekymring på grund af maleriernes gradvise forfald. Besøget blev startskuddet til større kopieringsprojekt finansieret af Carl Jacobsen selv. Projektet varede fra 1895 til 1913 og resulterede i 90 faksimilier i 1:1 malet på lærred. Mange af de originale vægmalerier er i dag gået tabt, og Jacobsens kopisamling – som kan ses på Ny Carlsberg Glyptotek – er derfor en uundværlig dokumentation af den etruskiske malerkunsts udvikling i perioden fra 6. til det 2. århundrede f.Kr

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.