Carlsbergfondets har opført 22 forskerboliger i Carlsberg Byen. Boligerne, der huser udenlandske gæsteforskere blev indviet den 2. september 2016 - på brygger J.C. Jacobsens 205-års fødselsdag og samme år, som Carlsbergfondet fejrer 140 års fødselsdag.
Forskerboligernes arkitektur
Det er udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S, der har opført de 22 nye forskerboliger for Carlsbergfondet. Det danske arkitektfirma Praksis Arkitekter vandt i april 2012 konkurrencen om at tegne de nye forskerboliger, der rummer ca. 3.200 m2 fordelt på 6 etager. Om begrundelsen for valget af Praksis Arkitekter sagde Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher:
”Carlsbergfondet er imponeret over vinderforslagets bud. Bygningens er tænkt i den gamle bryggeres ånd med fokus på kvalitet og stræben efter det excellente, og vil give forskere og deres familier optimale rammer for at kunne koncentrere sig om videnskaben og samtidig opleve pulsen i Carlsberg Byen og i København”.
Ifølge Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter har balance været et nøgleord i tegneprocessen. Balance mellem Carlsbergs historie og den nye virkelighed. Mellem haven og byen. Mellem det private og det offentlige. Mellem tyngde og lethed. Målet har været at tegne et hus, der er klassisk moderne.
Bygningskroppen flugter mod nord med højden af Dansehallerne, og mod syd klarer den ekstra højde på huset både at komme op og hilse på De Hængende Haver og rejse sig mod det lange kig gennem Flaskegade og helt ned mod Vester Fælledvej. Husets facader er helt klassisk proportioneret. Dog er lysninger, vindues- og dørpartier en smule oversized, hvilket giver bygningen klassisk tyngde. Facadens lyse tone danner slægtskab med Æresboligen og tydeliggør lysets spil i facaden, hvis udtryk veksler - afhængig af vind og vejr - mellem blød og skarp, mellem det præcise og det udviskede. Huset udstråler en ro, der gør sig godt som Carlsbergs bygning ved indgangen til Carlsberg Byen.
Carlsberg Byen - det nye bykvarter
Over de næste 10-15 år vil den 33 hektar store Carlsberg-grund forvandle sig fra historisk område til moderne og klimavenligt beboelseskvarter med egen togstation og campusområde. Carlsberg Byens areal forventes fordelt med omkring 45 procent til butikker og erhverv, 45 procent til boliger og 10 procent til kultur, idræt og institutioner. Områdets mere end 160-årige historie, hvor landets største bryggeri blev grundlagt og udbygget af J.C. Jacobsen og hans søn Carl Jacobsen, kommer til at præge hele bykvarteret. Mange af de fredede Carlsberg-relaterede bygninger og deres helt unikke arkitektur har inspireret Praksis Arkitekter og kommer til udtryk i Carlsbergfondets forskerboliger.
Foto: Carlsbergfondet / Jens Lindhe
Forskerboligernes placering i Carlsberg Byen
De 22 lejligheder er opført i det sydøstlige hjørne af Carlsberg Byen ved siden af de fredede Hængende Haver og den tidligere mineralvandsfabrik. Boligerne grænser op til haven, der hører til brygger J.C. Jacobsens privatbolig, senere æresbolig og nu Carlsberg Akademi. Carlsbergfondets forskerboliger er samtidig nabo til den nye Carlsberg station, der åbnede 3. juli 2016, og Campus Carlsberg, der er det nye hjemsted for Professionshøjskolen UCC.
Carlsbergfondets bestyrelse satte byggeprojektet i gang den 2. september 2011 - på Carlsbergfondets stifter brygger J. C. Jacobsens 200 års fødselsdag. Bryggeren anså videnskab som helt afgørende – både for ølproduktion og for samfundet som helhed. Boligernes placering udbygger den tætte kobling mellem ølbrygning, forskning og viden.
Forskerboligerne set fra JC Jacobsens Have. Foto: Carlsbergfondet / Jens Lindhe.
Fælleslokalet øverst i bygningen. Foto: Carlsbergfondet / Jens Lindhe.