Carlsbergfondet giver 5 millioner kroner til stipendieprogram for ukrainske forskere

Publiceret:

18.08.2022

Carlsbergfondet støtter sammen med Novo Nordisk Fonden og Villum Fonden det nye stipendieprogram SARU målrettet ukrainske forskere, der ønsker ophold på danske universiteter. SARU-stipendierne kan allerede nu søges efter opslaget ’Fellowship for Scholars at Risk from Ukrainian Universities’ med frist den 30. september 2022.

Som følge af krigen i Ukraine har mange ukrainske forskere været nødsaget til at forlade deres universiteter og opgive deres forskning. Carlsbergfondet giver derfor en bevilling på 5 millioner kroner til en pulje, der skal udmønte sig i anslået 24 stipendier, som kan søges af forskere med tilknytning til ukrainske universiteter. Stipendierne skal give forskerne mulighed for at fortsætte deres akademiske arbejde i et sikkert miljø på et dansk universitet i en periode på op til ét år.

Bevillingen på i alt 15 millioner kroner til SARU-programmet gives til Danske Universiteter som samarbejdsorganisation for de danske universiteter. Initiativet skal ses i sammenhæng med andre initiativer på de danske universiteter, der har til formål at hjælpe forskere i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Selve stipendieprogrammet administreres af det internationale netværk Scholars at Risk (SAR), der arbejder for at beskytte forskere og fremme akademisk frihed. SAR har netop offentliggjort opslaget ’Fellowship for Scholars at Risk from Ukrainian Universities’, der har frist for ansøgning den 30. september 2022.

Ph.d.-grad og tilknytning til ukrainsk universitet kræves

Et SARU-fellowship kan søges af flygtede aktive forskere tilknyttet en forskningsinstitution i Ukraine eller af medlemsinstitutionerne af SAR Danmark ved at sende en ansøgning til den danske SAR-sektion. Alle universiteter i Danmark samt Institut for Menneskerettigheder og Institut for Internationale Studier (DIIS) er medlemmer af SAR. Senest er Danske Studerendes Fællesråd blevet medlem.

For at komme i betragtning til et stipendium kræves det, at forskeren har en ph.d.-grad og er tilknyttet et universitet i Ukraine.

Da ordningen er etableret som en nødordning for at hjælpe nødlidende forskere på flugt, vil sædvanlige faglige bedømmelsesparametre såsom bibliometri og øvrige forskningsmeritter have en mindre afgørende betydning for stipendietildelingen.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.