Videnskab|Lidenskab: Bliv klogere på erindringens veje og vildveje

Mød billedkunstner og filmskaber Jane Jin Kaisen og psykologiprofessor Dorthe Berntsen. Foto: Daniel Zox og Jonna Kjeldsen

Publiceret:

13.09.2023

Efterårets første Videnskab|Lidenskab-arrangement står i erindringens tegn. Mød billedkunstner og filmskaber Jane Jin Kaisen og psykologiprofessor Dorthe Berntsen, når de i samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen udforsker erindringens anatomi og dens betydning for både personlig identitet og kunstnerisk praksis. Det sker den 28. september kl. 18.30-20.15 i Ny Carlsberg Glyptoteks Festsal. Billetter kan købes nu.

Hvordan konstrueres minder? Hvordan organiserer vi erindringer i fortællingen om vores liv? Og hvilken betydning har erindring for opbygning og forankring af personlig identitet og kunstnerisk praksis?

Efterårets første Videnskab|Lidenskab-arrangement giver mulighed for at blive meget klogere på spørgsmålene, når psykologiprofessor Dorthe Berntsen og billedkunstner og filmskaber Jane Jin Kaisen mødes med journalist Nynne Bjerre Christensen til en samtale over temaet ERINDRING.

Få indblik i, hvad selvbiografisk hukommelse er, hvordan den udvikler sig gennem livet, hvordan vores opfattelse af fortiden formes og påvirkes af kulturelle perspektiver, og hvorfor vi ikke altid kan stole på vores erindringer. Hør også om, hvordan autobiografiske erfaringer kan informere en kunstnerisk praksis.

Om Berntsen og Kaisen

Selvbiografisk hukommelse giver os evnen til bevidst at erindre oplevelser fra fortiden og forestille os mulige begivenheder i vores personlige fremtid. På den måde kan vi lære af fortiden og planlægge vores personlige fremtid, hvilket gør selvbiografisk hukommelse afgørende for vores følelse af identitet, kontinuitet og retning i livet. Dorthe Berntsen er professor i psykologi og specialiseret i selvbiografisk hukommelse. 

Hun har banet nye veje inden for erindringsforskningen ved blandt andet at undersøge, hvordan erindringer tilsyneladende pludselig kan dukke op, hvilken betydning spontane selvbiografiske erindringer kan have for forståelsen af eksempelvis PTSD, og hvordan de kan aktiveres hos personer med demens. I sin forskning har Dorthe Berntsen også undersøgt, hvordan erindringsevnen udvikler sig i barndommen, og om den findes hos andre arter end mennesker.

Jane Jin Kaisens kunstneriske praksis spænder over videoinstallation, eksperimentel film, fotografisk installation, performance og tekst og er baseret på omfattende tværfaglig forskning og et langvarigt engagement i minoritetshistorier og -fællesskaber. I sine poetiske og flerstemmige værker er hun optaget af at skabe forbindelser mellem fortid og nutid. 

Her tager Kaisen ofte afsæt i sin egen erfaring og baggrund og undersøger emner som erindring, migration, grænser og oversættelse. Hendes værker aktiverer feltet, hvor levet erfaring og kropsliggjort viden krydser større politiske historier. Jane Jin Kaisen er billedkunstner, filmskaber og professor ved Skolen for Mediekunst, Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Om Videnskab|Lidenskab

Videnskab|Lidenskab har siden 2017 sat videnskabsfolk og billedkunstnere i stævne til samtaler over et aktuelt tema. Samtalerne akkompagneres af gratis udskænkning af aftenens øl.

Videnskab|Lidenskab foregår i Glyptotekets Festsal og er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Ny Carlsberg Glyptotek.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.