Prismodtager 2022 | Dorthe Dahl-Jensen

Publiceret:

31.08.2022

Motivering for tildelingen af Carlsbergfondets Forskningspris 2022 til Dorthe Dahl-Jensen.

Dorthe Dahl-Jensen er professor på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og har desuden en stilling som Canada Excellence Research Chair ved University of Manitoba, Canada, hvor hun forsker i arktisk is, ferskvands betydning for det marine liv i havet og klimaforandringer. Hun er en højt respekteret forsker på globalt niveau. Hun har modtaget adskillige ordener og medaljer for sine forskningsresultater, som er bredt anerkendt og har været offentliggjort i førende videnskabelige tidsskrifter. Hun har modtaget en række prestigefyldte bevillinger både i Danmark og i udlandet.

Dorthe Dahl-Jensen har revolutioneret sit felt, og hun har haft stor betydning – ikke kun i videnskabelige kredse, men også for samfundet generelt. Hendes indsigt i palæoklimaet har været med til at sætte fokus på de presserende problemer i forbindelse med klimaforandringer. Hun besidder en enestående kombination af vision, stærke forskningsmæssige lederevner og åbenhed over for indsigt og metoder fra en lang række videnskabelige felter.

Dorthe Dahl-Jensen har taget initiativ til og stået i spidsen for flere store internationale projekter med udboring, prøvetagning og fortolkning af data fra iskerner, og hendes forskning har ændret grundlæggende ved vores opfattelse af klimasystemet.

De grønlandske iskerner, som Dorthe Dahl-Jensen har dateret, viser, hvordan atmosfæren er blevet påvirket af både menneskelige aktiviteter og naturbegivenheder gennem de sidste 2000 år, herunder skovafbrænding, industrialisering og vulkanudbrud. Dorthe Dahl-Jensen har sammenholdt iskerner fra Grønland og Antarktis for at finde frem til 25 meget bratte ændringer i klimaet.

Gennem hele sin karriere har Dorthe Dahl-Jensen stræbt efter det ypperste inden for forskning og i forhold til uddannelse af talentfulde forskere på alle stadier af karrieren.

Foruden selv at forske er Dorthe Dahl-Jensen dybt engageret i aktiviteter i fagmiljøer og i den offentlige sfære, og hun har siddet i talrige forskningsudvalg. Hun har været rådgiver for statslige institutioner og politikere i Danmark og EU og for Det Hvide Hus i Washington, D.C. Hun arbejder aktivt og dedikeret med at formidle videnskab, både i Danmark og i udlandet. Dorthe Dahl-Jensen har drevet dansk og international videnskab fremad, leveret banebrydende forskningsresultater på allerhøjeste niveau og skabt noget, som fremtidige generationer kan arbejde videre med.

Medlemmer af priskomitéen

  • Marie Louise Nosch (forperson), præsident for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og professor på SAXO-Instituttet, Københavns Universitet

Internationale medlemmer inden for humaniora og samfundsvidenskab:

  • Joanna Story, professor i tidlig middelalderhistorie, Leicester Universitet, Storbritannien
  • Heinrich Detering, professor i moderne tysk litteratur og komparative litteraturstudier, Göttingen Universitet, Tyskland

Internationale medlemmer inden for naturvidenskab:

  • Susanne Renner, professor i biologi, Washington Universitet i St. Louis, USA

Medlemmer, der tidligere har modtaget Carlsbergfondets Forskningspris:

  • Andreas Roepstorff (2015), professor, direktør for Interacting Minds Centre, Aarhus Universitet
  • Mette Birkedal Bruun (2017), professor i kirkehistorie, Københavns Universitet
  • Karl Anker Jørgensen (2017), professor i kemi, Aarhus Universitet
  • Poul Nissen (2018), professor i molekylærbiologi og genetik, Aarhus Universitet