Video: Afgrøder med nye egenskaber

Publiceret:

02.11.2022

Månedens Forsker #10 2022: Birgitte Skadhauge. Biokemisk viden, procesviden og genom-sekvenser kan hjælpe os med at give planter nye egenskaber, der bl.a. kan øge niveauet af aromastoffer og forbedre deres tolerance over for varme og tørke. Man kan sammenligne genom-sekventering med at bygge et tårn med legoklodser, hvor man har samlet alle de ønskede egenskaber i én plante.

Professor Birgitte Skadhauge er Vice President og forskningsleder på Carlsberg Laboratorium, hvor forskerne ved hjælp af gensekventering arbejder med at forædle og redesigne planter, heriblandt humle og byg, som er to vigtige hovedingredienser i ølbrygning. Genomsekventeringen kan eksempelvis bruges til at forbedre øllens smag, hvilket ikke mindst er vigtigt for at kunne imødekomme den stigende interesse i specialøl, som fremstilles på mere naturlig vis.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker