Video: Biodiversitetskrisen og den sjette masseuddøen

Publiceret:

10.12.2021

Månedens Forsker #12 2021: Jens-Christian Svenning. Vi står i en klimakrise og en biodiversitetskrise, hvor flere og flere arter uddør. Det gør, at vi har brug for en mere funktionel, vild natur, som kan fremme en højere grad af biodiversitet, også under et klima i stærk forandring. Det er f.eks. vigtigt at have store dyr på jorden, fordi de skaber øget biologisk mangfoldighed både ved deres spise- og bevægelsesmønster, men også via deres døde kroppe, som danner nye mikrohabitater for andre arter.

Professor Jens-Christian Svenning forsker i biodiversitet, økosystemers dynamik, og hvad vi kan lære af fortidens natur.

”Hvis vi kun kigger på vores nuværende natur, kommer vi nemt til at undervurdere, hvad mulighederne egentlig er. Der er mange, der stiller sig tilfredse med et allerede degraderet system, fordi de ikke ved, at det kunne være bedre,” fortæller Jens-Christian Svenning.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker