Video: Da sejlskibene bragte Vikingetiden til Ribe

Publiceret:

12.12.2022

Månedens Forsker #12 2022: Søren Sindbæk. Omkring år 700 blev der i Jylland grundlagt en vigtig bebyggelse, hvis indbyggere alle beskæftigede sig med handel eller håndværk. Bebyggelsen, der siden fik navnet Ribe, skulle vise sig at blive omdrejningspunkt for omfattende handelsaktiviteter – og dermed spille en nøglerolle i udviklingen af de globale netværk, der ikke mindst via den ekspanderende sejlskibsteknologi udviklede sig i Vikingetiden.

Søren Sindbæk er professor i Middelalderarkæologi og har de seneste år arbejdet intenst med at udgrave tusindvis af genstande fra det tidligste Ribe.

Genstandene tæller alt fra kamme og perler til kværnsten og rester af tønder, som også havde den funktion, at de kunne stabilisere de skibe, der i stigende grad søgte mod Ribe sydfra og bidrag til at gøre byen til et centralt mødested for handlende.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

Video

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker