Video: Genanvendelse af plastic i fremtiden

Publiceret:

23.09.2022

Månedens Forsker #9 2022: Troels Skrydstrup. Vindmøllevinger er bygget af et meget slidstærk plastmateriale, epoxy, der stort set er umuligt at nedbryde og genanvende. Derfor bliver de fleste vindmøllevinger i dag begravet i jorden, når de er udtjente. Vil man imidlertid forsøge at genanvende vingerne, er man nødt til at bryde de meget stærke bindinger, som plastmaterialet er gjort af.

Professor Troels Skrydstrup fra Aarhus Universitet forsker i, hvordan plasttyperne polyurethan og epoxy kan nedbrydes og dermed genanvendes. Det er stadigvæk et langt sejt træk, før forskningen har et bud på en anvendelig metode, men Skrydstrup og hans forskerteam har opnået lovende resultater. Så et stykke ud i fremtiden er forhåbningen, at man kan bruge en gammel vindmøllevinge til at bygge en ny.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker