Video: Lille tarmhormon med stor betydning

Publiceret:

29.02.2024

Månedens Forsker #2 2024: Jens Juul Holst. Tilbage i 1980erne opdagede Jens Juul Holst sammen med kolleger tarmhormonet GLP-1, der i dag er hovedingrediens i slankemidlet Vegowy og diabetespræparatet Ozempic.

GLP-1 stimulerer nemlig både insulinsekretion - og får således blodsukkeret til at falde hos sukkersygepatienter - og nedsætter desuden appetitten med vægttab til følge. Men hvad vil det betyde for eksempelvis fødevare- og restaurationsbranchen, hvis mange begynder at tage appetit- og vægtreducerende medicin i fremtiden? Og bør det ligefrem være samfundets pligt at stille medicinen til rådighed for de mange – mere end halvdelen af befolkningen - der i dag er overvægtige?

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker