Video: Livet på kanten af cellemembranen

Publiceret:

13.12.2023

Månedens Forsker #12 2023: Bjørn Panyella Pedersen. Alt liv er afhængig af membranproteiner. De bittesmå ”maskiner” styrer nemlig, hvad der kan få adgang til celler – hvad enten der er tale om celler i mennesker, dyr eller planter. Når organismer er udstyret med en cellemembran og avancerede membranproteiner, skyldes det, at liv nødvendigvis må være adskilt fra omverdenen for at være liv.

Bjørn Panyella Pedersen er lektor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, hvor han forsker i, hvordan de højtspecialerede membranproteiner er i stand til at skelne mellem de stoffer, der skal ind i cellen, og de stoffer, der skal ud.

Nogle membranproteiner har eksempelvis til opgave at være gatekeeper for sukker, mens andre styrer transporten af eksempelvis fosfat eller steroler ind i cellen.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker