Video: Oldtidens skrifter i Papyrus Carlsberg Samlingen

Publiceret:

02.05.2022

Månedens Forsker #4 2022: Kim Ryholt. Skriftmediet papyrus har spillet en central rolle ved opførelsen af de store pyramider i den egyptiske oldtid, da de muliggjorde store beregninger, der ellers havde gjort byggeprocessen langt mere langsomlig. Foruden pyramideberegningerne dokumenterer papyrusskrifterne, at der fra oldtidens Egypten og helt op til Romertiden 2000 år senere blev ført udførlige logbøger omkring mål, aktiviteter, forsinkelser og sygdom i forbindelse med byggeprocesser. Blandt andet findes der i samlingen logbøger fra opførelsen af den største pyramide, Keospyramiden.

Kim Ryholt er professor i egyptologi og Danmarks fremmeste ekspert i papyrusmanuskripter. Han har siden 1999 stået i spidsen for Carlsberg Papyrus Samlingen og har brugt en stor del af sin tid på først at samlet papyrus-stumper sammen og herefter nærstudere teksterne og forstå indholdet.

Samlingen, der er en af verdens fineste og største bestående af old-egyptiske manuskripter, bor i store arkivskabe på Københavns Universitet Amager. Den ældste tekst i samlingen, som stammer fra ca. år 2000 f.Kr., er et brev fra én, der er ved at lave et gulv.

Selvom sådanne tekster ikke har samme historiske værdi som logbøger og beregningerne til pyramiderne, giver de et indblik i livet og dagligdagen i oldtidens Egypten, som på mange punkter ikke var så anderledes end den, vi oplever i dag.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker