Video: Quinoa og hvedegræs: Fremtidens bæredygtige afgrøder

Publiceret:

15.10.2021

Månedens Forsker #9 2021: Michael Broberg Palmgren. NASA forestiller sig, at quinoa skal dyrkes på Mars. For Quinoa er ikke bare sundt, det er også en modstandsdygtig plante, der kan vokse under vanskelige forhold, hvilket især er relevant under tiltagende klimaforandringer. Professor Michael Broberg Palmgren forsker i afgrøder, der kan ændre verden og brødføde en konstant stigende befolkning på Jorden.

Quinoa er en meget robust plante, som tåler tørke og salt, hvilket er et stort problem i mange varme lande, hvor man kunstvander. Men hvordan den gør det, er et stort videnskabeligt problem, som Michael Broberg Palmgren undersøger på Københavns Universitet i samarbejde med blandt andet Carlsberg Laboratorium. Hør hvilke metoder de anvender og hvilke resultater, de foreløbig er nået frem til.

Palmgren & co bruger også meget energi på hvedegræs, da det er en markant bæredygtig afgrøde. Udfordringen med hvedegræs er dog, at den giver et meget ringere udbytte end almindelig hvede, men langt større miljømæssige og bæredygtighedsmæssige fordele og også fordele med hensyn til CO2-lagring under jorden. En vanskelig, men spændende udfordring for forskerne.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker