Video: Sammenhænge mellem sygdomme og træthed

Publiceret:

26.08.2022

Månedens Forsker #8 2022: Birgitte Rahbek Kornum. Hvorfor bliver man træt når man har en infektion? Birgitte Rahbek Kornum er lektor i neurofysiologi ved Københavns Universitet og forsker blandt andet i sammenhængen mellem sygdom og træthed.

Når immunforsvaret bliver aktiveret for at bekæmpe en infektion, udsender det signalstoffer til resten af kroppen, heriblandt hjernen, som ændrer hjernens funktion. Det gør, at man blandt andet bliver træt og får feber.

Der er dog nogle, der bliver ved med at være trætte selvom deres infektion er blevet bekæmpet, og det har forskere svært ved at forklare årsagen til. Derfor forsøger forskerne at undersøge, hvad det er for nogle signalveje og hjerneceller der bliver aktiveret, for at finde ud af, hvorfor de her forandringer nogle gange ikke går over igen.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker