Video: Sociale medier og hadsk tale

Publiceret:

25.11.2021

Månedens Forsker #11 2021: Michael Bang Petersen. De fleste oplever tiltagende hadsk tone på de sociale medier, og ofte antager vi, at tonen er mere hadsk online bag skærmen end i den fysiske virkelighed, hvor vi står ansigt til ansigt med hinanden. Men hvad siger forskningen? Nyt forskningsprojekt viser, at de personer, der er ubehagelige i politiske debatter på internettet, også er ubehagelige, hvis man diskuterer med dem ansigt til ansigt. Det tyder altså ikke på, at der sker en psykologisk ændring, når vi deltager i en debat på nettet frem for i den fysiske verden.

Modsat den fysiske verden er sociale medier platforme, hvor man kan nå alle de personer, som man vil diskutere med (f.eks. politikere). Men ofte glemmer debattørerne, at de skriver på en åben platform, hvor det går ud til langt flere end ved middagsbordet eller på bodegaen.

Professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet står bag forskningen, der også viser, at der er bestemte personlighedstræk for de ’ubehagelige debattører’, som handler om behov for status, behov for anerkendelse og et behov for at have ret. Det handler ikke om at vinde debatten igennem gode argumenter, men ved at kyse modstanderen. Så det er ofte en magtkamp, vi ser udspille sig i kommentarfeltet på sociale medier.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker