Video: Studier af sprækker i Indlandsisen skal give mere sikre klimamodeller

Publiceret:

28.11.2023

Månedens Forsker #11 2023: Shfaqat Abbas Khan. Ny forskning viser, at der dukker flere og flere sprækker op i den grønlandske indlandsis som resultat af, at isen smelter. Sprækkerne strækker sig langt ind gennem ismassen, og udviklingen kan have store konsekvenser for vandstandsstigningen og sårbare kystområder. Men hvorfor opstår sprækkerne, som forskere hidtil har anset for at være konstante, helt præcist? Og hvorfor smelter isen med højere hastighed end før?

Shfaqat Abbas Khan har beskæftiget sig med spørgsmålene i størstedelen af sin tid som forsker. Som professor i geodæsi ved DTU SPACE National Space Institute beskæftiger han sig sammen med et hold af dygtige forskere med modellering af fremtidens isafsmeltning.

Forskningen kan ikke bare bidrage til at sikre bedre klimamodeller, men også til at øge forståelsen af de processer, der skaber afsmeltningen og dermed vandstandsstigninger globalt.

Nynne Bjerre Christensen er vært.

VIDEO

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker