Højopløselig CT-scanning giver nye svar om Tollundmandens tilstand

Publiceret:

15.05.2024

Tags:

Verdens bedst bevarede oldtidsmenneske Tollundmanden er blevet undersøgt i avancerede scannere på Aarhus Universitet. Scanningerne har givet ny viden om det gamle moseligs tilstand såvel som årsagen til hans død for 2400 år siden. Carlsbergfondet har støttet projektet.

Tusindvis af mennesker fra hele verden rejser hvert år til Museum Silkeborg for at se Tollundmanden - det 2400 år gamle velbevarede lig af den på dødstidspunktet 30-40-årige mand, der i 1950 blev fundet i en mose i Midtjylland med et reb om halsen.

Gennem årene har Tollundmanden været genstand for flere videnskabelige undersøgelser. Blandt andet har Kulstof-14-dateringer vist, at han døde mellem år 405 og 380 f.Kr. - altså i den ældre jernalder. Ligeledes er hans hoved blevet scannet én gang – i 2002.

Nu har danske forskere fra Aarhus Universitet og Museum Silkeborg igen haft ham under videnskabelig granskning, denne gang med brug af både en klinisk CT-scanner og universitetets nye mikro-CT-scanner, som kan tage billeder med meget stor detaljeringsgrad. Helt præcist er de nye billeders opløsning 422 gange bedre end opløsningen i 2002.

Tollundmandens hoved har gennemgået grundige undersøgelser i både universitetets nye mikro-CT-scanner og i en klinisk CT-scanner, som lektor Henrik Lauridsen (tv) og adjunkt Kasper Hansen her arbejder med. Foto: Aarhus Universitet og Museum Silkeborg

Fokus på tænder, hals og øjne

Den nye mikro-CT-scanner adskiller sig fra universitetets andre scannere ved, at den både kan scanne små prøver ved ultrahøj opløsning og producere billeder af store genstande – så som et helt hoved fra et oldtidsmenneske. Igen er det da også hovedet, der har været genstand for undersøgelse, særlig med fokus på tænderne, halsen og øjnene.

Bag scanningen med den spritnye mikro-CT-scanner har stået blandt andre lektor på Institut for Klinisk Medicin Henrik Lauridsen, der med støtte fra Carlsbergfondet er i gang med forskningsprojektet ’From archives to answers - quantitative digitization of natural history collections’.

I projektet benyttes moderne non-invasive billeddannende teknologier til at blive klogere på form og funktion af en lang række museumspræparater. Tollundmandens hoved er den seneste i rækken af interessante præparater, som også omfatter fossile dinosaurknogler, små hvaler og hidtil ubeskrevne arter af fisk, der indtil nu aldrig har været undersøgt i så stor detaljegrad, som det er muligt med mikro-CT.

Intakt synsnerve i det ene øjne

Scanningerne har blandt andet afsløret, at Tollundmandens ene øje er fuldstændig intakt med form og synsnerver, mens hans andet øje er punkteret. De har også givet hidtil uset detaljerede billeder af hans tænder, som blandt andet kan fortælle noget om ernæringstilstand og eventuelle sygdomme, han led af.

Scanningsteknologien er vigtig for forskernes mulighed for at skaffe ny viden om Tollundmandens tilstand. Han har jo ligget med lukkede øjne og mund i 2400 år – for ingen har villet tvinge hverken øjne eller mund op for at undersøge legemsdelene nærmere.

Det er i det hele taget opsigtsvækkende, at hverken øjne eller mund er blevet ødelagt af de mange hundreder år i mosen. Læber er ifølge forskerne noget af det første, der bliver ødelagt, når et lig går i forrådnelse.

Tollundmandens højre øje og hjerne er velbevaret. Øjet indeholder stadig linse og en intakt synsnerve. Foto: Aarhus Universitet og Museum Silkeborg

Bud på dødsårsag publiceres snart

Fordi Tollundmanden har ligget i en syrlig mose i over 2000 år, er meget af hans knoglemineral udvasket. Det betyder, at kontrasten mellem knogler og det bløde væv er mindre end normalt.

Med en mikro-CT-scanner kan forskerne imidlertid opnå bedre kontrast på de forskellige væv og se mange detaljer.

Det har også været medvirkende til, at forskerne på baggrund af de nye scanninger for første gang endeligt har kunnet fastslå en dødsårsag.

Det har hidtil været formodet, at Tollundmanden blev hængt. Imidlertid har hidtidige undersøgelser i form af røntgen og scanning ikke været så nøjagtige, at man kunne afkræfte andre teorier, såsom at han kunne være blevet stranguleret.

Forskerne vil imidlertid ikke afsløre dødsårsagen, før resultaterne er publiceret i en videnskabelig artikel - forhåbentlig i en ikke fjern fremtid.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.