Ny metode baner vejen for genanvendelse af plast fra vindmøllevinger

Publiceret:

03.05.2023

Tags:

Forskere fra Aarhus Universitet og Teknologisk Institut har udviklet en kemisk proces, der kan trække glasfibre ud af ellers svært nedbrydelige vindmøllevinger i så god kvalitet, at de potentielt kan genanvendes til produktion af nye vinger. Studiet, der er et såkaldt ’proof of concept’-studie gennemført med støtte fra blandt andre Carlsbergfondet, er for nylig publiceret i det højt ansete tidsskrift Nature.

Udtjente vindmøllevinger fylder godt op på verdens lossepladser. Faktisk så godt, at vi globalt set vil have ophobet 43 millioner tons vindmøllevinge-affald i 2050, hvis ikke vi gør noget.

Det er derfor opsigtsvækkende, at et forskerhold ledet af professor på Aarhus Universitet Troels Skrydstrup nu publicerer resultater, der peger i retning af, at plast brugt i vindmøllevinger kan genanvendes. Det betyder, at plast fra udtjente vinger potentielt kan indgå direkte i produktion af nye vinger i fremtiden. Resultaterne er så lovende, at Aarhus Universitet sammen med Teknologisk Institut har patentanmeldt processen.

Opløst efter seks dages katalyse

Konkret er det lykkedes forskerne at nedbryde de ellers meget svært nedbrydelige epoxy-kompositter, som vingerne består af. Med metallet ruthenium som katalysator i et bad af opløsningsmidlet toluen kunne de i én proces adskille epoxymatrixen og frigøre en af epoxypolymerens originale byggesten, bisphenol A (BPA), samt fuldt intakte glasfibre. Efter seks dage i katalyse var et stykke vindmøllevinge således opløst i intakte glasfibre og bisphenol A.

Forskerne oplyser, at metoden dog endnu ikke er skalerbar, da det katalytiske system ikke er effektivt nok til industriel implementering, og ruthenium er et sjældent og dyrt metal. Derfor fortsætter arbejdet nu med at forbedre metoden.

"Vi ser det ikke desto mindre som et væsentligt gennembrud for udviklingen af holdbare teknologier, der kan skabe en cirkulær økonomi for epoxy-baserede materialer. Dette er den første detaljerede offentliggørelse af en kemisk proces, der direkte kan opløse en epoxykomposit og isolere en af de vigtigste byggesten i epoxypolymeren og glasfibrene, uden at fibrene tager skade af processen,” siger en af studiets hovedforfattere Troels Skrydstrup, som har modtaget Semper Ardens-støtte fra Carlsbergfondet til forskningen bag den nye metode.

Video

How to recycle a wind turbine in a test tube

Ikke kun relevant i forhold til vindmøllevinger

Den nye kemiske proces kan ikke alene anvendes på vindmøllevinger, men tillige på mange forskellige såkaldt fiberforstærkede epoxykompositter – altså kompositmaterialer, der er forstærkede med kulfibre. Dermed kan den kemiske proces anvendes i bestræbelserne på at etablere en cirkulær økonomi både inden for vindmølle-, fly-, bil- og rumfartsindustrien, hvor disse forstærkede kompositter på grund af deres lette vægt og lange holdbarhed bruges til bærende konstruktioner.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.