Nyt dansk pragtværk om Inkariget

Sacsayhuaman med de imponerende tre mure i zigzag er i dag et yndet udflugtsmål.

Publiceret:

14.01.2022

Tags:

Danmark har fået et nyt, gennemgribende bogværk om inkaernes rige. Værket, der bærer titlen ’Stenenes magi. Tawantinsuyu - Inkaernes rige’ er skrevet af antropolog Inge Schjellerup og udgivet med støtte fra Carlsbergfondet.

Hvordan kunne en lille slægtsgruppe i forrige årtusinde komme til at dominere hele det vestlige Sydamerika i henved fem århundreder? Det enkle spørgsmål er et af de store omdrejningspunkter i den kendte danske Inkaekspert Inge Schjellerups nye storværk Stenenes magi. Tawantinsuyu - Inkaernes rige.

I den rigt illustrerede bog fortæller Inge Schjellerup, der er fil.dr. i arkæologi, antropolog og projektseniorforsker ved Nationalmuseet, levende og indsigtsfuldt om det sydamerikanske imperium og dets farverige historie. En historie, der blandt andet afslører, at inkaernes fremragende organisation og administration var nøglen til dominans, selvom de hverken kendte til skriftsprog, hjul eller jern.

Sindrig byplanlægning og utallige ceremonier

På få år gik Inkariget fra at være et lille rige i det sydlige hjørne af Peru til at være et af verdens største samfund. I sine velmagtsdage strakte det enorme imperium sig mere end 5.000 kilometer - over ørken til tundra.

Hele riget blev holdt sammen af sindrig byplanlægning og et veludviklet vejsystem. Inkaerne havde lært sig at udnytte arbejdskraften bedst muligt, og de forstod sig på at få mest muligt ud af de forhåndenværende økonomiske ressourcer.

Inkaerne havde tillige stærke religiøse overbevisninger og levede deres liv med utallige ceremonier og ofringer. De var helt afhængige af deres trosforestillinger og kunne stort set intet foretage sig uden at ofre til guderne eller udføre andre ritualer.

Danmark har fået et nyt, gennemgribende bogværk om inkaernes rige, skrevet af antropolog Inge Schjellerup.

Spaniens brutale erobring af Cuzco.

Sacsayhuaman med de imponerende tre mure i zigzag er i dag et yndet udflugtsmål.

Inkabyen Machu Picchu i det centrale Peru.

Hurtig succes – pludselig sammenbrud

Det nye storværk går bag om drømmene, fascinationen og myterne, som de gennem århundreder er formuleret om Inkariget, der dog brød sammen lige så eksplosivt, som det var vokset, da de spanske erobrere med Francisco Pizarro i spidsen ankom i 1532.

Inge Schjellerup, som tog på sin første rejse til Peru i 1971, inddrager de seneste forskningsresultater inden for arkæologi, historie og etnografi og fletter herudfra en sammenhængende historie om Inkarigets herskere, statsorganisation, krige, religion, verdensbilleder, hverdagsliv, sygdom og sundhed.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.