Udgravningen af Cæsars Forum fortsætter med ny stor bevilling fra Aarhus Universitets Forskningsfond

Udgravningen af Cæsars Forum er den første, der dækker hele Roms historie i én byudgravning. Foto: Sine Saxkjær

Publiceret:

31.10.2019

Tags:

Den afgørende fase i den omfattende udgravning af Cæsars Forum i Rom bliver gennemført med støtte fra Carlsbergfondet og Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF) i fællesskab. AUFF bevilger nemlig nu yderligere 10 millioner kroner til udgravningen, som blev indledt i 2017 på baggrund af en bevilling på 11 millioner kroner fra Carlsbergfondet.

Bevillingen til udgravningen gives under fondens nye flagskibsinitiativ ’AUFF Flagskibe’, som kræver samarbejde med en eller flere nationale aktører, i dette tilfælde Carlsbergfondet.

Professor og centerdirektør Rubina Raja fra Center for Urban Network Evolutions (UrbNet) ved Aarhus Universitet og Dr. Jan Kindberg Jacobsen fra det danske Institut i Rom står i spidsen for udgravningsprojektet sammen med direktør Dr. Claudio Parisi Presicce, Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali – Direzione Musei archeologici e storico-atistico.

’Det er glædeligt, at Aarhus Universitets Forskningsfond nu bevilger 10 millioner kroner til at færdiggøre den vigtige arkæologiske udgravning af Cæsars Forum i Rom, som Carlsbergfondet satte i gang i 2017. Udgravningen er historisk enestående og har allerede bidraget med vigtig ny indsigt inden for den klassiske arkæologi. Både Jan Kindberg Jakobsen og Rubina Raja er store arkæologiske kapaciteter og står som garanter for dansk arkæologis høje niveau, hvilket har været udslagsgivende for, at Danmark overhovedet er blevet inviteret ind i et forskningssamarbejde af så central betydning for Italien som Cæsars Forum-udgravningen,’ udtaler Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher.

Her udgraver danske arkæologer. Foto: Sovrintendenza Capitolina

Første samlede byudgravning i Roms historie

Udgravningen af Cæsars Forum er den første, der dækker hele Roms historie i én byudgravning. Cæsars Forum er mest kendt for at huse Julius Cæsars monumentale offentlige rum i hjertet af det sene Republikanske Rom, som rummer materiale om hele Roms lange historie. Indtil nu er moderne og middelalderlige faser afsløret. Den efterfølgende og afgørende fase af udgravningen vil afsløre de resterende mere end 3.000 års arkæologi og historie.

Ved hjælp af de nyeste ’high definition’-metoder og teknologier fra både arkæologi og naturvidenskab, som UrbNet har udviklet siden 2015, vil udgravningerne af Cæsars Forum give grundlæggende ny indsigt i udviklingen af et af verdens vigtigste byområder.

For mere information, kontakt:

UrbNet: Centerleder Rubina Raja, Rubina.Raja@cas.au.dk; +45 2718 8390

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.